Oktoberfeest

Oktober, the deadbait game is on!!

Het is oktober en we hebben er inmiddels alweer een aantal doodaas sessies opzitten met mooie resultaten. Voor vandaag hadden we een nieuwe stek voor ogen en van tevoren hadden we samen al het een en ander besproken hoe het aan te pakken.

Vandaag was ik een dag op pad samen met Kevin, kijk als je van filmpjes houd over de roofvisserij eens op zijn Youtube-kanaal K.B. fishing.

De aanpak voor vandaag werd doodazen met de dobber met sardines onder een deadbaitpencil op de bodem en voorns op half water. Door meteen bij aanvang van de visdag beide dieptes te bevissen kom je er snel achter waar de snoek aast.

Al vroeg stond Kevin bij me op de stoep en nog voor het licht werd arriveerden we aan de waterkant. Toch wel een van de mooiste momenten op zo’n visdag, het opkomen van de zon boven de waterhorizon, aasvis die regelmatig het wateroppervlak doorbreekt en je zo laten zien dat je in ieder geval op de juiste plek zit!

Zonsopkomst

Eerst werden de hengels voorzien van aas en toen alle dobbers op hun plek dobberden was het tijd voor een drankje althans dat was de bedoeling maar dat idee werd verstoord door de eerste aanbeet van de dag. Snel pakte ik mijn hengel op, draaide de lijn strak en sloeg aan. Goede weerstand aan de andere kant van de lijn en niet veel later schoof de eerste 90er het net in, omdat de vis wat vervelend gehaakt zat en wat bloed verloor kozen we ervoor deze snel weer terug te zetten zonder een plaatje, snelheid is in zo’n geval geboden. En binnen enkele seconden kreeg deze vis haar vrijheid terug. Een prima start zo op deze vroege morgen.

Niet veel later als we ons eerste drankje net ophebben mag ook Kevin aan de bak en land ook hij zijn eerste vis van vandaag. Een mooie vis van eind 80 en daarmee zijn we beiden van de 0 af!

Dan blijft het een tijdje stil en besluit ik om wat te werpen op baars met een shadje, de ene na de andere baars vergrijpt zich aan de EFFZETT Greedy shad in de 10 cm variant het zijn nog geen monsterbaarzen maar met een hele serie hoge 30ers is het leuk tijdverdrijf.

Dan zien we iets verderop een snoek door een school aasvis heen klappen en beiden merken we op dat dit een hele beste was. Tijd om te verkassen ook al is het maar 60 meter, soms kan dit net het verschil maken. En dat blijkt want we hebben nog maar net de dobbers in het water liggen of ik mis er al weer een. Snel de lijn strak draaien en contact zoeken, na de aanslag zeilt de vis direct als een raket naar rechts en de EFFZETT Deadbait 3.60 buigt heerlijk door tot in het handvat! Dit moet een goeie zijn, lang blijft ze diep en ik weet de uitvalpogingen goed te blokken. Even later moet ze het opgeven en glijd er een deftige meterdame over de rand van het net! Die mag even poseren voordat ze haar vrijheid weer krijgt. Kevin schiet een paar fraaie plaatjes en daarna wordt de hengel weer voorzien van een dode voorn.

EFFZETT Deadbait 3.60 buigt heerlijk door tot in het handvat - foto 1
EFFZETT Deadbait 3.60 buigt heerlijk door tot in het handvat! - deel 2

De nieuwe aasvis hing denk ik nog geen 5 minuten onder de dobber of deze klapte opnieuw weg, de vis kwam vrij rustig mee na de aanslag maar bleef wel diep, een goed teken! Toen we voor het eerst een glimp van de vis zagen leek ze niet zo groot maar daarna ging het gas los. Man wat jankte ze er vandoor, en dat door een toch wel behoorlijk strak afgestelde slip. Niet te stoppen runs, keer op keer en ik had niet veel in te brengen, we keken elkaar aan zo van wat gebeurd hier zo groot was ze toch niet. De vis zwom om een obstakel heen en even dacht ik dat het gebeurd was. Niet te veel druk zetten nu dacht ik nog en deze keer was het geluk aan mijn zijde en zwom ze even later via dezelfde weg weer weg achter het obstakel vandaan. Nu ze weer vrij zwom probeerde ik haar zo snel mogelijk naar het net te loodsen. Nog een keer vloog ze ervandoor maar daarna was de energie op en kwam ze weer richting het oppervlak. Nu zagen we hoe groot ze was en zagen we dat we ons in eerste instantie flink verkeken hadden op de lengte, dit was echt een serieuze vis!! Snel ging het net eronder en werd ze op de mat getild. Wat een kop zat er op deze vis zeg, echt een bak, snel schoten we wat plaatjes en daarna werd ze gereleased. Deze dag kon al niet meer stuk en we waren nog niet eens aan het eind van de ochtend.

Snoek deadbait

Een snelle check op de andere dobbers en ik kwam erachter dat tijdens de release van de vorige vis mijn andere dobber ook verdwenen was. Omdat ik niet precies wist hoe lang de dobber al onder was draaide ik meteen de lijn strak en zette de haak, duidelijk minder sterk deze vis maar niet minder mooi, fraai van tekening en ook dit was weer een dikke metervis.

Snoek arend oktober 1
Snoek arend oktober 2

Zo vingen we in een tijdsbestek van een half uur 3 metersnoeken, zo zie je maar wat 60 meter opschuiven kan betekenen 😉

Hierna was Kevin aan de beurt en ook hij mocht even later poseren met een mooie sterke 90er!

Proostmomentje

Na deze vis was het tijd om eerst eens even flink te toosten op de gevangen meters en dat deden we dan ook! Zoals je ziet waren onze handen al aardig toegetakeld 😉 een goed teken!

Hierna werd het een stuk rustiger op de stek en besloot ik te kijken of de baars nog trek had, na een aantal worpen en wat eind 30ers rijker dook er een mooie baars op de shad en zo was even later ook de eerste 40er baars van de dag een feit. Leuk detail was dat deze baars tijdens de dril tot vlak voor mijn voeten gevolgd werd door een 90+ snoek welke wel zin had in een 40er baars. Maar Kevin was net wat eerder met het net.

Arend Burger baars 1
Arend Burger baars 2

Hierna misten we helaas nog een aantal aanbeten op snoek en wist ik nog een leuke 80er te vangen en daarmee sloten we de sessie af. Het was weer heerlijk genieten zo in de nazomerzon. Kan niet wachten om weer te gaan, the deadbaitgame is on!!

Denk eraan altijd C&R om deze mooie visserij voor de toekomst veilig te stellen!

Denk eraan altijd C&R om deze mooie visserij voor de toekomst veilig te stellen!